Afwasbare muurverf: Schrobvaste en reinigbare verf voor jouw keuken, hal of kinderkamer

Tips & Tricks

Je kent het wel, je komt thuis en schopt jouw schoenen uit en oeps, een vlek op jouw pas geverfde muur! Of wat dacht je van sausspetters op de muur na het koken van die heerlijke spaghetti bolognese? Wellicht hebben jouw kinderen de muur al weleens gebruikt als hun canvas in een creatieve uitspatting. En zo kunnen we nog wel even doorgaan. In een aantal gevallen komt het supergoed uit wanneer je jouw muur hebt geverfd met een afwasbare muurverf. Dit zorgt ervoor dat je deze vlekken zo van jouw mooi geverfde muur af haalt!

Is elke muurverf goed reinigbaar?

Niet elke muurverf is afwasbaar. Wanneer je bijvoorbeeld kiest voor een krijtverf of een kalkverf is deze van nature niet afwasbaar. Hierdoor is het mogelijk dat je op den duur wat gebruikersschade of vlekken gaat zien. Voor een ruimte als de keuken, de badkamer, het toilet, de hal of een kinderkamer is het daarom aan te raden om voor een afwasbare muurverf te kiezen.

De schrobklasse van de verf geeft aan of de verf goed afwasbaar is.

Er wordt onderscheid gemaakt tussen 3 schrobklasses:

Schrobklasse 1: Muurverf uit deze schrobklasse is het beste te reinigen. Deze verf kun je in principe in elke ruimte gebruiken die intensief gebruikt wordt of snel vies wordt.

Schrobklasse 2: Dit zijn muurverven van gemiddelde tot goede kwaliteit. Deze muurverf is reinigbaar maar verwacht geen wonderen. 

Schrobklasse 3: Muurverf met schrobklasse 3 zijn geschikt voor muren die amper aangeraakt worden.

Er zijn muurverven met een schrobklasse lager dan 3 maar deze zijn absoluut niet reinigbaar omdat er veel kalk aan deze muurverf is toegevoegd.

Licetto afwasbare muurverf

Er zijn veel verfsoorten op de markt die afwasbaar zijn. Echter wanneer je bent gevallen voor een matte uitstraling, dan wil je natuurlijk dat deze mat blijft. De meeste matte verven nemen snel vuil en vocht op en zijn niet of nauwelijks afwasbaar. Bij Licetto verf is dat anders! Deze verf is super afwasbaar na 2 weken. Door de unieke en afwasbare eigenschappen is Licetto zelfs toe te passen in de keuken en in de badkamer. Vuil en kalkaanslag zijn geen enkel probleem. Heel belangrijk, Licetto is mat en blijft mat, ook na afschrobben en boenen.

Hoe kan ik muurverf afwasbaar maken?

Kies jij voor een muurverf zoals Fresco kalkverf of Marrakech Walls en wil je deze muurverf gebruiken in ruimtes zoals de badkamer (in de droge ruimtes), dan kun je deze beschermen met een coating die ervoor zorgt dat vuil geen invloed heeft op de muurverf en de muur afwasbaar wordt. Zo is er de Dead Flat Eco Sealer, deze beschermt de verf en zorgt dat de muur licht afneembaar wordt. Wil je de muur beschermen, waterafstotend maken, en een hoogglans geven? Kies dan voor de Italian Wax. Italian Wax is een natuurlijke transparante wax die verdieping geeft aan de kleuren en kleurnuances en met meerdere gepolijste lagen de ondergrond waterafstotend maakt. En ga je voor een subtiele glans? Kies dan voor de Lime Soap. Lime Soap is een natuurlijke zeep welke wordt gebruikt bij het verzadigen van poreuze ondergronden en verven zoals de Fresco kalkverf en Marrakech Walls. Door het verzadigen wordt de kleur voller en het oppervlak licht waterafstotend wat het erg onderhoud- en gebruiksvriendelijk maakt. Naast de vollere kleur en onderhoudsvoordelen geeft de Lime Soap het oppervlak een zachte, subtiele glans.

Een blog door Danielle Duijn voor Pure & Original.